Ook thuis kun je data lekken

Leestijd: 2 minuten

Het mooie van werken in de Cloud, is dat je vanaf elke locatie kunt inloggen en dus bij je bestanden kunt. Maar daarbij moet je je wel beseffen dat je overal het risico loopt om data te lekken. Wij kunnen je de oplossingen leveren omdat zoveel mogelijk tegen te gaan. Maar zelf heb je dat ook in de hand.

Op kantoor is het heel gewoon; als je even van je plek afgaat, vergrendel je je laptop of computer. Niet omdat je je collega’s niet vertrouwt, maar omdat je er zeker van wilt zijn dat niemand bij jouw werk kan komen als je niet zelf in de buurt bent. Je werkt immers met gevoelige data, bijvoorbeeld patiëntgegevens of BSN-nummers.

Maar vergrendel je thuis ook je laptop, wanneer er mensen in huis zijn en je even naar de keuken loopt voor een kop koffie? Waarschijnlijk heb je hier nog nooit over nagedacht. Maar juist thuis of op locatie is de kans groot dat iemand – al dan niet bewust – toegang krijgt tot de gevoelige data. Nu zullen degenen bij jouw thuis hier niet zo snel iets mee doen, maar het is wel een risico. Bijvoorbeeld als je je laptop ook privé gebruikt. Je hebt zomaar een verkeerde link aangeklikt, een gevaarlijke website geopend of iets lokaal opgeslagen heb, dat eigenlijk niet mag.

Een veilige werkplek op locatie

Goede cybersecurity bestaat uit twee zaken: technische oplossingen én bewustzijn. Met de technische oplossingen helpen wij je graag. Wij hebben ons gespecialiseerd in cybersecurity en de oplossingen die Microsoft 365 daarvoor heeft. Als IT-partner zorgen we ervoor dat alle devices beveiligd worden, ook voor organisaties die met extra maatregelen rekening moeten houden als het gaat om het beveiligen van persoonsgegevens en het voorkomen van datalekken. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat gegevens uit de Microsoft Teams-chat niet gekopieerd kunnen worden in een internetbrowser. Met onze Cloud Security Scan geven we je inzicht in hoe jouw organisatie er voor staat op het gebied van security.

Maar het gaat dus ook om bewustzijn. Daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor. Zorg er dus altijd voor dat als je van je werkplek afgaat, je scherm vergrendeld is. Ook thuis. Zorg dat alle software up to date is. Maak sterke wachtwoorden en gebruik multifactor authenticatie en kaart het ook aan bij je organisatie als dat niet goed geregeld is. Vertrouw je een email niet? Klik dan niet op de link, maar meld het. Wees alert!

Wil je meer weten over hoe wij Microsoft 365 inzetten om jouw werkplek zo veilig mogelijk te maken en wat je zelf allemaal kunt doen? Neem dan contact op.