SmartScreen in de Edge browser

Leestijd: 2 minuten

Wanneer je de “nieuwe” Edge browser gebruikt binnen jouw organisatie, kan SmartScreen helpen om phishingwebsites of andere kwaadwillende sites te herkennen en waar nodig beslissingen te nemen over de downloads. Hiermee biedt SmartScreen dus extra bescherming.

Op de achtergrond worden er allerlei pagina’s geanalyseerd om zo mogelijk verdachte inhoud te blokkeren. Deze inhoud bestaat uit een dynamische lijst met gerapporteerde phishingwebsites en websites met schadelijke software. SmartScreen laat een waarschuwing zien waarin staat dat de website geblokkeerd is wegens veiligheid.

Site analyse
Wanneer een website geblokkeerd is, ziet dit er zo uit.

Bestandsanalyse
Veilige bestanden kunnen gewoon gedownload worden zonder notificaties. Bestand die als niet veilig worden gezien, laten een waarschuwing zien dat dit bestand onveilig is, zie screenshot hieronder.

Bestand die niet bekend zijn, laten een waarschuwing zien om de gebruiker er op te wijzen dat de download geen kenmerken heeft als betrouwbaar.

Niet alle bestanden zullen malafide zijn en kunnen wel gedownload worden.

Microsoft Endpoint Management

Via Endpoint Management kan er een beleid aangemaakt worden om SmartScreen aan te zetten voor Edge. Maak hiervoor een Device restrictions profiel aan.